Jdi na obsah Jdi na menu
 


Objevy v Peru

20. 1. 2009
V peruánské poušti nedaleko města Palpa objevili archeologové na ploše o 233 kilometrech čtverečních přibližně padesát gigantických obrazců vyrytých do povrchu kopcovité krajiny.

V Bolívii nalezeny podobné čáry jako v Nazce. Kresby znázorňují lidské postavy, ptáky, opice a kočkovité šelmy. Rozpoznatelné jsou pouze ze vzduchu. Jedna z kreseb je shodná se zpodobněním dávného božstva zobrazovaného na dobových textíliích a keramických nádobách.

Stáří obrazců není možné jednoznačně stanovit, odborníci se nicméně domnívají, že vznikly v období rozvoje kultury Paracas mezi lety 600 až 100 před naším letopočtem.

Světově proslulé kresby na nedaleké náhorní planině Nazca byly podle soudobých poznatků vytvořeny o něco později - mezi roky 50 před Kristem a 600 po Kristu.

V Bolívii nalezeny podobné čáry jako v Nazce. Linie v Nazce jsou od roku 1994 uvedeny na seznamu světového kulturního dědictví (UNESCO). Záhadné obrazce si tam každoročně přijede prohlédnout zhruba 80 tisíc turistů.

V roce 2003 objevila mezinárodní skupina archeologů z univerzity v Pensylvánii v blízkosti přírodního parku Sajama na západě Bolívie gigantické kresby v písku, které jsou cca 16krát větší než kresby v Nazce.


Zpracováno podle:
- CNN (03.03.2005, Giant figures unearthed in Peru)
- 21. století (02.03.2005, Pozoruhodné kresby v peruánské poušti)


Další zdroje:
- GISdevelopment.net (The geoglyphs of San Ignacio - new results from the NASCA project)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Na severním pobřeží Peru v údolí Lambayeque 760 kilometrů od metropole Limy byly minulý týden objeveny ruiny chrámu z předinckého období. Civilizace, která jej před asi 4 tisíci lety postavila, musela být podle vědců velmi vyspělá. Největší pozornost vzbudily pestré a propracované malby na stěnách.

"Našli jsme něco, o čem věříme, že je nejstarší freskou v Americe," řekl archeolog Walter Alva. Nejméně poškozená malba znázorňuje lov na jelena. Pozoruhodné je i schodiště, které vede k něčemu, co pravděpodobně plnilo funkci oltáře při náboženských obřadech.

Walter Alva ukazuje na fresku v ruinách čtyři tisíce let starého chrámu v Peru. Archeologické naleziště Ventarrón má rozlohu 2,5 kilometru čtverečních a nachází se 20 kilometrů od Sipánu, kde Dr. Alva v roce 1987 objevil královskou hrobku ze 3. století po Kristu (kultura Moche). Jako stavební materiál byly použity cihly zhotovené z říčních naplavenin.

"Přestože je konstrukční materiál velmi primitivní, malby a struktury jsou samy o sobě překvapivě sofistikované a umělecky propracované," uvedl Dr. Alva. "Překvapivé jsou jak stavební metody, tak i architektonické řešení a ze všeho nejvíce existence nástěnných maleb."

Některé z artefaktů naznačují, že obyvatelé byli v kulturním kontaktu s lidmi v sousedních regionech. Nelezeny byly například obřadní kostry papouška a opice z džungle nebo lastury z pobřeží Ekvádoru.

"Tento objev je dokladem architektonické a ikonografické tradice odlišné od všeho, co bylo až dosud známo," pokračoval Walter Alva. "Na severu Peru neexistuje žádný jiný monument, jenž by měl tyto charakteristiky."

I když jsou fresky velmi staré a možná nejstarší na kontinentu, chrám je nejspíše o něco málo mladší než zaniklé město Caral, které se nachází 200 kilometrů severně od Limy a bylo vybudováno už kolem roku 2630 př.n.l.


Popis k obrázku: Walter Alva ukazuje na fresku v ruinách čtyři tisíce let starého chrámu v Peru. Archeologické naleziště Ventarrón má rozlohu 2,5 kilometru čtverečních a nachází se 20 kilometrů od Sipánu, kde Dr. Alva v roce 1987 objevil královskou hrobku ze 3. století po Kristu (kultura Moche).

Tuto a další fotografie si můžete prohlédnout zde.



Zdroje:
- National Geographic (12.11.2007, Oldest Temple, Mural in the Americas Found in Peru)
- The Independent (13.11.2007, 'Oldest American mural' is found in Peruvian temple)
- Terrae Antiqvae (11.11.2007, Walter Alva anuncia hallazgo de pintura mural más antigua de América)
- JOJ.sk (11.11.2007, Ventarron - chrám odkrytý v Peru)
- České noviny (13.11.2007, Archeologové objevili v Peru 4000 let starou chrámovou fresku)

zdroj: gnosis9.net


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář