Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Indii nalezeny pozůstatky dávného chrámu

20. 1. 2009

Poblíž starobylého chrámu Mahábalípuram ve státě Tamilnádu v jižní Indii byly objeveny pozůstatky kamenných staveb. Archeologové se domnívají, že mohutná vlna tsunami 26. prosince 2004 odhalila zbytky dávného přístavního města.

Poblíž starobylého chrámu Mahábalípuram ve státě Tamilnádu v jižní Indii byly objeveny pozůstatky kamenných staveb. Objekty byly až dosud ukryté pod nánosy písku na pobřeží. Obří vlny vzedmuté po rekordně silném zemětřesení u Indonésie vrstvy písku přeskupily o umožnily tak nalezení vzácných artefaktů. Pozůstatky staveb dosahují výšky až dvou metrů a pocházejí ze 7. století po Kristu. Mezi objevenými předměty je například částečně dokončený kamenný reliéf slona nebo žulová socha lva.

Nálezy se podobají výzdobě 1.200 let starého chrámu Mahábalípuram, který je na seznamu chráněného dědictví UNESCO.

Archeologové už delší dobu předpokládali, že se v hlubinách oceánu nachází celé město, což nepřímo povtrdil i nedávný několikaletý výzkum mořského dna, jehož přispěním bylo objeveno několik archeologicky cenných předmětů.

Podle mytologie stálo kdysi v Tamilnádu sedm monumentálních chrámů, v jejichž okolí byla vybudována rozsáhlá městská zástavba. Krása města byla natolik ohromující, že se jej bohové ze žárlivosti rozhodli zničit. Během jediného dne pohltily podle legend celé město a spolu s ním i šest ze sedmi chrámů mořské vlny.


Zpracováno podle:
- Islam Online (25.02.2005, Tsunami Throws Out Indian Lost City)
- BBC News (11.02.2005, Tsunami throws up India relics)
- Lidovky.cz (14.02.2005, Odhalilo tsunami mytické město?)
- Czech World News (12.02.2005, Zbytky dávného přístavního města odhaleny po tsunami v Indii)


zdroj: gnosis9.net

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář