Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Keni se našly fosilie lidských stop staré 1,5 milionu let

24. 4. 2009
Zkamenělé otisky lidských stop staré 1,5 milionu let objevili vědci v severní Keni nedaleko města Ileret. Fosilie představuje nejstarší důkaz moderního chodidla u předků člověka, uvedl americký časopis Science.
Fosilie lidských stop z Keni staré 1,5 milionu letfoto: Reuters

Fosilie lidských stop z Keni staré 1,5 milionu let

Stopy kdysi udělal do měkkého podloží člověk druhu Homo erectus nebo Homo ergaster. Otisk ukazuje, že měl palec na noze postaven rovnoběžně s ostatními prsty. Stejně rozestavěné prsty u nohou mají i moderní lidé, na rozdíl od lidoopů, kde stojí palec proti prstům, aby usnadnil pohyb po stromech.

Nález rovněž ukazuje na pro člověka charakteristickou klenbu chodidla a krátké prsty. Hloubka stop vykazuje znaky typické pro chůzi po dvou končetinách, zejména přenášení váhy z paty na špičku nohy.

Z rozložení otisků, ukazujících na délku kroku, vědci rovněž odvodili, že předchůdci člověka, kteří své stopy v Keni zanechali, byli vysocí asi 175 centimetrů.

Otisky z Tanzanie

"Tyto stopy jsou jedním z nejdůležitějších objevů za poslední roky a (naše) muzeum dělá vše pro to, aby zajistilo bezpečnost tohoto jedinečného naleziště," prohlásila k nálezu Emma Mbuaová z keňského Národního muzea.

Otisky chodidel v Keni jsou druhými nejstaršími fosiliemi lidských stop, které byly kdy objeveny. Nejstarší pocházejí z Tanzanie z doby před 3,75 milionu let a udělal je ještě předchůdce člověka Australopithecus.

Stopy z Tanzanie sice rovněž vykazovaly znaky chůze po dvou, ale také mnohem menší klenbu chodidla a palec postavený víc proti ostatním prstům, podobně jako u lidoopů.

zdroj: http://www.wirklich-tatsachen.estranky.cz/clanky/novinky-o-vesmiru-atd__

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář