"Služba řízení letového provozu v inkriminovaném období na radarech zmiňované objekty nezaznamenala. S nejvyšší pravděpodobností se jednalo o meteorologické jevy krátce před příchodem silného frontálního systému, který k nám mířil od Německa ze severu," informoval Novinky Richard Klíma z Řízení letového provozu.

Za podivnými objekty, které sledovaly na jednom místě až desítky lidí, údajně nestojí armáda České republiky, což by potvrzovalo teorii meteorologického jevu.

„Zkoumali jsme, zda by popisované jevy v daných místech a časech nemohly souviset s nějakou činností armády ČR, ale žádnou takovou souvislost jsme nenalezli,“ uvedl pro Novinky Vladimír Lukovský z tiskové a informační služby Ministerstva obrany.

Jednotné vysvětlení není

Sledování se však stále množí a každým dnem do redakce dochází nové a nové fotografie a videa oranžových objektů, které na nebi tvoří formace, podobně jako ty na aktuálním videu.

Nejzajímavější či mnohočetná sledování UFO se v posledních deseti dnech odehrály v těchto místech republiky.

:. Nejzajímavější či mnohočetná sledování UFO se v posledních deseti dnech odehrály v těchto místech republiky. FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ačkoliv v některých případech mohou být vysvětlením lasery z velmi vzdálené diskotéky, letící lampióny či meteorologické jevy, přesto jednotlivá pozorování vylučují možnost, že by šlo na všech místech o stejný, podobně jednoduše vysvětlitelný jev.

Různé meteorologické podmínky, rychlost podobná letadlu či blízkost jevu vylučující lasery jsou hlavními odpůrci jednotlivých teorií.