Jdi na obsah Jdi na menu
 


UFO z tohoto víkendu

1. 6. 2009

Kolem Liverpoolu proletěly neznámé oranžové objekty

čtvrtek 28. května 2009, 11:52 - Liverpool

V neděli večer se nad inkriminovanou oblastí proháněly svítící oranžové objekty, které se po nebi pohybovaly poměrně pomalu. Poprvé si jich lidé všimli okolo půl jedenácté večer, poslední sledování pak byla hlášena kolem jedenácté hodiny.

Všichni uvádějí, že spatřili totéž - jednu až čtyři oranžovo-červené koule vznášející se ve vzduchu. Letecký dispečer uvedl, že podobná světla byla nedávno sledována i na severozápadě země, ale na radaru se přitom nic neobjevilo.

Jackie Hardaker z Mossley Hill, kde bylo UFO také sledováno, uvedl: "Byly to takové červené míče, vypadaly jako by hořely. Když nedaleko letělo nějaké letadlo, tak se vždy zastavily a nehybně stály ve vzduchu. Pak se ty míče z ničeho nic vypařily. Jeden pak ještě letěl samostatně a vypadalo to, jako kdyby shodil dolů něco ohnivého. Byl jsem opravdu vyděšený."

Může jít o lampióny?

I ostatní pozorovatelé mluví takřka shodně. Tvrdí, že jedno ze světel vypustilo něco, co popisovali slovy: "Bylo to, jako kdyby hořela nějaká igelitka".

Podle Barrieho Millse z deníku Liverpool Echo, který objekty fotografoval, jsou podobné objekty v Británii k vidění stále častěji. Jeden ze čtenářů deníku se však domnívá, že je vysvětlení zcela prozaické, podle něj jde o vypuštěné lampióny. Tomu se ovšem většina pozorovatelů brání.

Nad Českem se objevilo UFO, lidé ho natočili

pátek 29. května 2009, 13:23 - Praha

Svědectví do redakce Novinek přišlo hned několik, a to z různých míst České republiky. Podivná oranžová světla pozorovali lidé v Praze a jejím okolí, na Plzeňsku, Domažlicku, u Nového Boru a v dalších částech České republiky.

V Klínci objekty fotografovali

"Přesně to, o čem jste psali ve vašem článku o Liverpoolu [celá zpráva], jsem spatřil v sobotu 23. května kolem 21. hodiny na chatě v Klínci nedaleko Jíloviště u Prahy. Viděli jsme to čtyři lidé, včetně pětiletého dítěte, které nás na podivné objekty upozornilo. Šlo o čtyři oranžová světla letící ve zhruba stejných rozestupech," informoval Novinky Michal Šturma z Prahy.

Zesvětlený snímek zachycující tři objekty UFO.

:. Zesvětlený snímek zachycující tři UFO. FOTO: Pro Novinky Michal Šturma

:. Zářivé body na obloze si držely podobné rozestupy. FOTO: Pro Novinky Michal Šturma

"Objekty jsem samozřejmě zkoušel fotografovat a podařilo se mi zachytit něco podobného, co lidem u Liverpoolu. Fotografie pochází z času 20:58-21:02. Poté objekty postupně zhasínaly. Nikoliv však někde na horizontu, ale přímo na nebi, takže našemu výhledu nic nebránilo. Zhasly postupně nejdříve tři, poté ten jeden zbylý zrychlil svůj pohyb a nakonec zhasl také," dodal Šturma, který během pozorování neslyšel žádný zvuk.

Odborník z fotek nemohl nic vyčíst, existuje i video

"Z fotografií jsem nic nepoznal. V zásadě jsou to bodové objekty různé jasnosti. Pokud mají na fotkách jiný tvar, je to v některých případech evidentně rozostřením, v jiných případech roztřesením snímků. Z fotek ale nepoznám měřítko ani pohyb bodů, takže těžko soudit," řekl Novinkám Jiří Borovička z Akademie věd České republiky.

Létající oranžový objekt v Chrástu u Plzně.

:. Létající oranžový objekt v Chrástu u Plzně. FOTO: Pro Novinky Jana Kopecká

"Podobné objekty jsme viděli ze soboty na neděli v Chrástu u Plzně zhruba ve 22 hodin. Objekt byl viděn dvakrát po dobu celkem asi deseti minut. Vždy jen jeden objekt, který po po obloze opsal dráhu nejméně jednoho kilometru. Vypadalo to, jako by měl žhavé okraje. Měnil trajektorii pohybu, chvílemi se pohyboval i dá se říci mátožně," řekla Novinkám Jana Kopecká, která objekt natočila na mobilní telefon.

Podivné objekty sledovali lidé i v Praze a okolí

"Rád bych reagoval na váš článek o UFO u Liverpoolu. Přesně tento úkaz jsme na obloze v neděli večer kolem 22:30 pozorovali v Říčanech u Prahy. Jednalo se o tři žhavé nezávisle na sobě letící koule. V žádném případě se však nejednalo o lampióny nebo letadla," byl si jistý jeden ze čtenářů.

Na tentýž článek Novinek reagoval i Erich Handl, který redakci informoval: "Totožné objekty proletěly ve čtvrtek 21. května také nad Prahou. Pozorovali jsme je s manželkou z Trojského kopce. Čtyři body podobné velké žárovce či hořícímu míči se objevily kolem 22:30 zhruba nad Modřany. Pohybovaly se vrtulníkovou rychlostí nad Prahou asi ve výšce 500 metrů severním směrem."

"Zvláštní bylo, že nebyl slyšet hluk rotorů, objekty se pohybovaly tiše. Přeletěly centrum Prahy a zhruba přes Prosek zmizely nad severní částí Prahy v mracích. Přelet trval dvě nebo tři minuty. Ani při pozorování dalekohledem nebyly vidět žádné detaily. Objekty neměly žádná poziční světla. Podobnost s objektem vyfoceným nad Británií je vysoká," doplnil pro Novinky Handl.

Za vším mohou být lampióny

Mnozí se domnívají, že podivné oranžové body mohou být lampióny či tzv. thajské lucerny přání, které mohou lidé volně vypouštět. Jde o tradiční lampióny, na jejichž obal člověk napíše své přání a poté ho vyšle do vzduchu, aby se mu splnilo. Za jistých okolností by mohly tyto předměty z dálky připomínat sledované koule. Někteří pozorovatelé tuto alternativu však striktně vylučují.

"Myslím si, že je dost dobře možné, že k podobné záměně dojít mohlo. Když lidí tyto lucerny vypouští, tak často vtipkují, že druhý den bude někdo v jejich okolí mluvit o tom, že viděl UFO. Lampióny hoří v řádu minut, vystoupají do určité výšky a pak zhasnou," řekl Novinkám zástupce obchodu thajskelucerny.cz Vladimír Přichystal.

Neupravený snímek tak, jak ho zachytil Michal Šturma v Klínci u Prahy.

:. Neupravený snímek tak, jak ho zachytil Michal Šturma v Klínci u Prahy. FOTO: Pro Novinky Michal Šturma

"Intenzita světla objektu navíc může kolísat v závislosti na větru, což může vytvořit i ten reálný dojem ohně, který v lampiónu skutečně hoří," dodal Přichystal.

Nejde jen o záležitost posledního víkendu

Podobné úkazy jsou v České republice pozorovány déle. Na článek o neidentifikovatelném objektu v Liverpoolu reagoval i Vladimír Podzimek. "Objekty jsme sledovali v dubnu v Okrouhlé u Nového Boru. Dva oranžově svítící předměty letěly poměrně pomalu vedle sebe ze směru od Liberce. Po krátké době se zastavily, chvíli stály a pak jeden zhasl. Druhý chvíli ještě stál, ještě se posunul a zhasl také," popsal pozorování Podzimek.

"Ten úkaz s odhozeným světlem ani souvislost zastavení s nějakým letadlem jsme nepozorovali. Na lampión bych ale nesázel, protože výška byla značná," dodal pro Novinky Podzimek a nepotvrdil tak informace z Liverpoolu, kde se pohybující se světla měla při blízkém přeletu letadla zastavovat. Do redakce dorazilo i pozorování z Domažlic, kde v dubnu sledovalo obdobný jev přes deset osob.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

cotoe??!!

pukajs,22. 6. 2009 19:42

neco se urcite chystaa to neni normalni tolik ufo pripadu!!!!ale ja jsem pripravena:-)